Teollisuuden kunnossapitoratkaisut - edistä tuotantoa mittaamalla tehhokkuutta

30 August 2022
 Kategoriat: , Blog

jaa  

Teollisuuden kunnossapitoratkaisut sisältävät laajasti erilaisia toimenpiteitä, joilla huolehditaan tehtaan laitteistojen, koneiden, rakennusten ja muun omaisuuden kunnosta. Teollisuuden kunnossapitojärjestelmä tavoittelee sitä että tuotanto pysyy jatkuvasti tehokkaana ja että lopputuotteet pysyvät tasalaatuisina, unohtamatta ympäristövaikutusten minimointia

Huippusuorituskyky on mahdollista saavuttaa tutkimalla teollisuuden kunnossapitojärjestelmän antamaa dataa. Järjestelmän antamien tietojen avulla pystytään arvioimaan mikä on kokonaisuuden kannalta järkevin ja vähiten resursseja vievä ratkaisu. Teollisuuden kunnossapitojärjestelmä pyrkii siis saamaan aikaan parhaan mahdollisen suoritustehon ja yrityksen johdolla on järjestelmän toimivuuden kehittämisessä erityisen tärkeä rooli.

Teollisuuden kunnossapitoratkaisut ennakoivan kunnossapidon tueksi

Ennakoiva kunnossapito on joukko tasaisin väliajoin suoritettavia tehtäviä, joiden päätarkoitus on estää laitteistojen ja koneiden tulevia rikkoontumisia sekä vikatilanteita.  Nämä teollisuuden kunnossapitoratkaisut sisältävät erilaiset tarkastukset sekä kunnonvalvonnan. Ennakoivaa kunnossapitoa voi olla myös silmämääräiset havainnot sekä laitteiston antaman datan jatkuva seuraaminen. Ennakoivassa teollisuuden kunnossapidossa on tärkeää seurata koneiden käyttövolyymeja ja ennakoida huoltotoimintaa sen pohjalta. Toimivaan kunnossapitoon ja tehokkaimman tuotannon saavuttamiseksi, tarvitaan Key Performance Indicatoreita, eli KPI:tä. Suomeksi termi tarkoittaa mitattavaa arvoa, jonka tehtävä on osoittaa, kuinka tehokkaasti yritys saavuttaa sille määriteltyjä keskeisiä tavoitteita. Teollisuudessa KPI voi olla vaikka käytetyt työtunnit tai päivän aikana valmistuneet tuotteet. KPI tarkoitus on varmistaa, että resurssit ja toimenpiteet on suunnattu oikeisiin asioihin, jotta yritys pystyy etenemään tavoitteitaan kohti. Jotta kunnossapitoa voitaisiin mitata, tarvitaan jatkuvaa datan keräämistä sekä selkeää näkemystä siitä mitkä ovat juuri kyseiselle yritykselle tarpeellisia seurantakohteita.

Tuotannon operaattorit ovat teollisuuden kunnossapitojärjestelmän ydin

Tuotannossa toimivat operaattorit ovat kunnossapidossa tärkein tuki ja datanlähde. Jatkuvasti tehtaan laitteistoja tarkkailevat operaattorit tuottavat arvokasta dataa sekä havaintoja kunnossapitojärjestelmälle. Kun järjestelmään tehdään kirjauksia, saadaan dokumentoitua tehtävät toimenpiteet ja näin havainnot saadaan eteenpäin organisaation sisällä. Tämä siis edistää tuotannon sekä kunnossapidon välistä kommunikaatiota, joten yhteistyö helpottuu. Operaattoreille voidaan määritellä erilaisia tehtäviä, kuten esimerkiksi koneiston eri osien puhdistamista tai sen arvojen mittaamista. Teollisuuden kunnossapitoratkaisut ovat hyödyllisiä kaikille teollisuuslaitoksille, jotka käyttävät nykyaikaista tekniikkaa. Tällaisia teollisuuden aloja voivat olla esimerkiksi elintarviketeollisuus, metsä- ja metalliteollisuus. Kokonaisvaltaiset teollisuuden kunnossapitoratkaisut pitävät tuotannon jatkuvasti käynnissä. Ne myös ehkäisevät toiminnallaan tuotannon seisokkeja, kalliiksi tulevia laiterikkoja sekä turvallisuus riskejä. Teollisuuden kunnossapitojärjestelmät tarjoaa esimerkiksi Vitec ALMA Oy.